11 de jul. 2006

Editorial revista Recapte. n 24. 2006


El Recapte del curs 2005-2006, surt amb la xifra 24 a la portada, la qual cosa vol dir que aviat, l’any 2007, assolirem la xifra de vint-i-cinc exemplars editats en format paper. És una fita per fer els preparatius com cal, a l’igual que fa un any les efemèrides de les 25 escoles d’estiu al nostre territori, a part de fer totes les commemoracions possibles, produïren un canvi en l’organització de l’Escola d’Estiu.
El curs actual l’hem de qualificar d’històric. No utilitzem amb massa freqüència aquesta paraula, però només cal repassar els esdeveniments succeïts per adonar-se’n que no es repetiran en moltes dècades.
Tenim un nou Estatut a Catalunya, que comportarà una Llei d’Educació catalana. A l’estat espanyol tenim una nova Llei Orgànica d’Educació i a Catalunya s’ha assolit un Pacte Nacional per l’Educació, recolzat per moltes entitats, entre les quals es troba la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.
Els models escolars, estan canviant, a l’igual que la societat. Ara cal un treball més col·lectiu que mai i respondre als reptes amb il·lusió i ganes. No poden caure en la rutina d’esquemes del segle passat. L’autèntica renovació pedagògica del segle XXI, va per aquest camí, més que mai la nostra reflexió ha d’anar cercant el punt, on tothom estiga convençut del que el que es fa portarà a la millora de l’educació al nostre país.
El final de curs ens ha sorprès amb la trista notícia de la mort de Marta Mata, fundadora de Rosa Sensat i ànima de tot el Moviment de Renovació Pedagògica que s’ha produït a Catalunya. Des d’aquí deixem constància del nostre homenatge i admiració.
Un altre fet de traspàs, en aquest cas, molt més proper, ha estat la mort de Josep Panisello, mestre de molts mestres i soci actiu fins els darrers moments de l’MRP. Hem mostrat el còndol públicament als mitjans de comunicació.
No oblidarem mai a les persones que han treballant d’una manera exemplar dins del món educatiu, la seu llavor quedarà per sempre.
I com tenim costum, el Recapte ve associat a la celebració de l’Escola d’Estiu de les Terres de l’Ebre, enguany la 26 edició, es pot dir que ha assolit objectius i una participació, com feia molt de temps que no teníem. El model adoptat des de l’edició dels 25 anys, creiem que ha donat el fruit que esperàvem. Enguany, molt abans del termini d’inscripció, s’ha tancat la matrícula a 4 dels 8 cursos impartits. Les més de 200 persones inscrites han sobrepassat les places previstes.
Una vegada més us donem les gràcies i us animem a continuar amb el vostre treball per la renovació.
Àngel Ismael
director