30 de març 2008

Laudatio Josep Panisello.

La figura del mestre de mestres: Josep Panisello. La vessant humana i
pedagògica d'un mestre que va estimar la seua professió, la llengua
catalana i l'escola. El mestre Panisello va transmetre amb facilitat
l'experiència que tenia del contacte amb l'alumnat, als mestres, alhora
que els múltiples recursos pedagògics que utilitzava quan impartia les
classes demostrava la seua disposició per difondre la renovació pedagògica.


La persona de Josep Panisello té múltiples vessants des d’on podem recordar-lo. Pel nostre paper com membres de la Renovació Pedagògica al territori, volem començar, amb el compromís adquirit per Josep com membre associat al Moviment de Mestres, fins al darrer moment. Ell va portar a la pràctica tot allò que a les nostres Escoles d’Estiu s’anava produint, alhora que participava per millorar la qualitat de l’ensenyament. Aquest compromís renovador, anava acompanyat d’una defensa per ensenyar el català i en català.

L'experiència de Josep Panisello, al llarg de tota la vida dedicada a l’educació, a l’ensenyament, no ha quedat en l’oblit. Tenia, una qualitat humana, immensa. Les persones que van col·laborar amb ell, donen testimoni de la gran humanitat que desprenia i la il·lusió en fer les coses, en aprendre a aprendre.

Preparació i formació, són dues qualitats que desprenia en la seua tasca de mestre. També la il·lusió en aconseguir els objectius que es proposava, sense escatimar esforços i temps. Tenia una capacitat per preparar correctament als alumnes en l’adquisició d’hàbits personals i socials i per fer participar a les famílies. Tota la vida la va dedicar a fer de mestre i fer de mestre de mestres.

El reconeixement de l’obra de Josep Panisello, és justa. Aquesta jornada és l’inici. Permetrà conèixer de manera més aprofundida, la seua obra i la seua persona serà reconeguda com cal. Un mestre, que es feia estimar. Els gestos tan peculiars, l’atenció que mostrava per tothom, l’estima per l’educació i en definitiva pel seu país, el fam mereixedor del nostre més càlid homenatge.

Els qui hem tingut la sort d’haver-lo conegut, com a persona i com a mestre, de compartir amb ell temps i experiències, el portem al cor. Avui, que tenim llibertat, els qui estimem el país, els qui estimem la cultura i la llengua catalana tenim un deure: continuar amb el mateix entusiasme que hi posava, Josep Panisello i Chavarria.


Jesús. 28.03.2008

Àngel Ismael i Hierro

(resum de la Laudatio)